Каталог товарів
Найкращі книжки для знайомства з навколишнім світом – серія розвивальних книжок про Бодю
18.07.2023
Рекомендуємо почитати

Презентуємо нашим читачам нову книгу серії «Я граюся, я вчуся», про пригоди маленького Бодьо у селі.

Для рецензії на нову книжку «Бодьо у селі» ми залучили експертку видавництва «Час майстрів» та психологиню, матір двох синів ЧЕРНОКИРИЛЮК ЛАРИСУ.

 

Книжечки, створені Мартою Галевською-Кустра та намальовані Йоанною Клос повністю відповідають вимогам до літератури для  дітей раннього та дошкільного віку з огляду сучасних психологічних знань – як візуально, так і за змістом.

Основними завданнями мовно-розвиткової дитячої літератури для малечі цього вікового періоду можна вважати мету зацікавити книгою, створити бажання повторювати та повертатися до книжки, роблячи повторення своєрідним родинним емоційним позитивно зарядженим та корисним ритуалом – тобто навчити дитину за допомогою близького дорослого отримувати сенсорне, пізнавальне, емоційне, естетичне та комунікативне задоволення від взаємодії з нею та один з одним завдяки їй.

Дуже розумним і зручним у користуванні цією книжкою протягом тривалого часу у сім’ях з однією дитиною або з дітьми з відповідною невеликою віковою різницею є поділ завдань до сторінок із вказуванням маркування цих завдань для вікових груп дитячої авдиторії: для дітей 2-3 років, та для дітей 3-6 років. Наочно демонструється різниця у складності та спрямованості цих завдань. Де батьки можуть спостерігати основні принципи навчання дитини будь-чому – від простого до складного, наступність та послідовність у якісному та кількісному відтворені знання, використання методик «питання – відповідь», багаторазове повторення для закріплення і запам’ятовування, відповідь з опорою на картинку тощо. Водночас таке «вікове» компоновання завдань внизу сторінок закладає і додатковий мотиваційний компонент взаємодії з книжкою «Бодьо в селі» - і для батьків , і для дітей – постійно бачити зону найближчого свого розвитку, але знати про те, чого не варто вимагати від дитини, що зарано для її віку та її функціональної нервово-психічної зрілості. Крім того, у вступі для батьків авторка дає однозначне пояснення цілям пропонованих у книжці завдань внизу сторінок, з чого батьки можуть відразу зрозуміти різницю між корекційно-розвитковими цілями цих завдань. А саме, одні з них спрямовані на розвиток інтелектуальної активності дитини – у такому випадку на розвиток розуміння дитиною тексту. Ці завдання, відповідно, починаються зі слів, «покажи як…?». Другі — для розвитку саме мовленнєвої активності дитини, і ці завдання починаються зі слів «Розкажи…». Такий простий та наочний приклад дає можливість батькам зрозуміти різницю між питаннями внизу сторінок та обирати завдання згідно зі своєю власною метою.

 

ВІЗУАЛЬНЕ СПРИЙНЯТТЯ

Ілюстраторка Йоанна Клос створила багато малюнків, які слугують своєму основному призначенню – привернути увагу дитини до дій, які можна робити з виданням у цьому віці – гортати сторінки, розглядати малюнки, слухати дорослого, який в цей час читає і показує те, що надруковано на цьому розвороті, пов’язувати почуте з намальованим, уявляти образи та сюжетні ситуації, запам’ятовувати, пов’язувати почуте і побачене зі своїм власним невеличким, але реальним життєвим досвідом, впізнавати свої власні переживання та думки у подібних ситуаціях, радіти від знайдених ознак тотожності, спорідненості, відчувати близькість, прийняття, дієву підтримку, мати корисні підказки та позитивні настанови задля розвитку розумових, емоційних та комунікативних, соціальних навичок, необхідних для реалізації свого повноцінного майбутнього, створюють у дитини той самий контур безпеки, якого особливо потребують маленькі діти, які роблять перші кроки у пізнанні світу навколо себе та у спробах називати те, що викликає емоційний відгук та є квінтесенцією побаченого, почутого, прожитого, впізнаного, схваленого тощо….

 

 

 У книжці «Бодьо у селі» Марти Галевської-Кустри в концепції та реалізації, зокрема, ілюстрацій Йоанни Клос збережено відповідність основним вимогам до принципів розумної організації сенсорної стимуляції дітей у віці 2-6 років, а також з урахуванням основ сучасних психологічних та диференційно-вікових наукових знань, а саме:

1.    Ілюстрацій, тобто візуального контексту у книжці «Бодьо в селі» багато, їх містить кожна сторінка. І пропорційно друкованого тексту намальовані образи, сюжети превалюють.

2.    Розмір фігур персонажів достатньо великий, контури не наведені, а побудовані на контрасті кольорів фігур та фонів, що споріднює ілюстрації з технікою аплікації, яку зазвичай так люблять діти від 3 до 6 років у своїй творчій діяльності.

3.    Фігури, предмети, сюжети та їх деталі прості, лаконічні, не містять зайвого деталізування і в багатьох випадках не містять окремих контурів, а елементи зображень ніби переходять один в один без яскраво виражених меж. Тобто, згідно з прийнятими у психології нормами інтерпретацій проєктивних малюнків свідчить про відсутність жорстких норм та заборон на підсвідомому рівні сприйняття цих малюнків.

4.    Кольорова гамма розмаїта, з переважанням природних, теплих кольорів. Збережений баланс між яскравістю та пастельністю, контрастністю та монохромністю, до мінімуму зведені «небезпечні» кольори, наприклад, немає домінування червоного чи чорного або штучних, неприродних кольорів.

5.    Геометрично прості обриси фігур персонажів, велика кількість деталей у формі кола, пропорційно збільшений розмір голови порівняно з тілом, великі очі, вії персонажів та відсутність переважання гострих кутів у інших деталях фігур – все це, а також приємна кольорова гама працюють на створення образів безпеки та атмосфери мирного, спокійного, гармонійного, збалансованого, стабільного життя та позитивного враження від візуального сприйняття малюнків ілюстрацій цієї книжечки. Та згідно з прийнятими у психології норм інтерпретацій проєктивних малюнків свідчить про відсутність агресії в образах персонажів.

6.    Стилістика ніби намальованих від руки ілюстрацій завжди працює на створення більш привабливого, позитивного, теплого емоційного переживання порівняно з ілюстраціями, вочевидь синтезованими комп’ютерними програмами. За своїм призначенням, психологічним навантаженням, сенсом та змістом ілюстрації «Бодьо в селі» відтворюють та повторюють, так би мовити, антиурбаністичний, наближений до самої природи зміст цієї книжечки.

 

 

ЗМІСТ

Структура книги видає спрямованість її, передусім спочатку на батьків дитини та відображає насамперед операційний бік користування нею:

1. Палітурка, крім привабливого т.зв. «дитячого» зображення на обкладинці головного героя серії Бодьо на тлі асоціативно пов’язаних із сільським життям деталей, містить стислий інформаційно-довідковий текст, адресований дорослим, які обирають книгу для читання своїй маленькій дитині. Це інформація про призначення книги, про зміст, про користь, про історію створення й автора, про рекомендації та належність до серії таких книжок.

2. Вступ лише для батьків зі знайомством з персонажами та продуманою і зручною інструкцією для батьків, як краще працювати з книгою, щоб отримати користь і задоволення, а також застереження проти хибних дій та упередженого ставлення до цього процесу, які можуть нашкодити залученню дитини до читання та навчання через цю книжку, а також акцентовані та описані важливі видимі ознаки досягнення успішного розвиткового ефекту, за якими батьки можуть самостійно оцінити якість спільної з дитиною діяльності по знайомстві з темою, навчанню нових слів та розвитку її мовлення.

3. Далі сторінки мають уніфіковану, повторювану від сторінки до сторінки шаблонну структуру: 70-80 відсотків сторінки відведено під замальовку до теми тексту; верхня частина сторінки відведена до невеликої кількості простих речень на тему, складених за найпростішою будовою, наприклад, «підмет – присудок – обставина», що відповідає віковій нормі як найкращий варіант розвитку мовлення дітей цього віку; нижня частина сторінок теж стабільно повторюється, що допомагає і дітям швидше запам’ятовувати, і батькам простіше систематично займатися з дитиною розвитком її мовлення, а саме – ліва нижня частина для дітей 2-3 років «Покажи» і «Скажи» з нагадуванням що не має робити дорослий за дитину, та справа внизу – для дітей 3-6 років більш ускладнені завдання – «Покажи», «Покажи по черзі», «Розкажи», які вже не тільки спрямовані на розвиток мовлення дитини, а й взагалі мають більш важливе значення для дитини передшкільного віку — навчають дитину вчитися загалом — відтворювати зразок, у такому випадку той, що пропонується та стимулюється близьким та значущим для дитини дорослим, а значить, має більше значення і на емоційному, і на мотиваційному, і на комунікативному та соціальному рівні, і навіть, на духовному рівні порівняно з тим, якби те саме робила незнайома дитині доросла людина.

4. Останні два розвороти як підсумок усієї теми містять як раніше говорили «завдання з зірочкою»: крім завдань на повторення і для контролю розуміння дитиною є завдання на розвиток уваги, пам’яті та мислення, стандартного для цього віку типу та які зарекомендували свою дієвість.

 

 

Отже, систематичні спільні читання-заняття по книжці з серії про Бодьо «Бодьо у селі» мають на меті не лише розвиток мовлення дитини – організований, реалізований та, так би мовити, здійснений за безпосередньої участі та під контролем батьків, а й мають на меті більш конкретне та важливе значення – створення через позитивну та заохочувальну атмосферу і форму гри певного сімейного ритуалу зі спільно та корисно проведеного часу з дитиною, результатом якого стане любов дитини до часу, проведеного разом, ймовірно – її наступна прихильність до читання, до книжок, та очевидно мотивуватиме самого дорослого до такого варіанту спільного – корисного та цікавого, водночас приємного разом з дитиною процесу пізнання та створення у неї засад для появи любові до навчання у широкому сенсі цього слова.

 

Переглянути серію «Я граюся, я вчуся» можна тут!

Товари з цієї статті
Бодьо в селі
Марта Галевська-Кустра
550,00
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: