Каталог товарів
Найкращі книги для розвитку своєї особистості
19.01.2024
Рекомендуємо почитати

Рано чи пізно ми усвідомлюємо своє місце у суспільстві. Не завжди це радісне відкриття, адже роками нашу самооцінку занижували: «Будь як усі», «Не лізь поперед батька…», «Чого ти висовуєшся?», «Ти що самий розумний?». Бути білою вороною у натовпі певний час було не престижно, небезпечно та боляче.
Але робота над собою, саморозвиток та самопізнання – це ключ до успіху не тільки окремої особистості, а й в цілому всього суспільства.
Розвиток особистості - це процес, в ході якого змінюються системні якості особистості людини, як результат його соціалізації та взаємодії з навколишнім соціальним середовищем. Самопізнання сприяє підвищенню свідомості і знання про себе, свої потреби, цінності, мотиви, емоції, сильні і слабкі сторони. Ці знання допомагають досягати балансу, задоволення та особистого зростання.
Що може допомогти ліпше себе пізнати? Звісно, ми можемо рекомендувати книги, які написані різними українськими та зарубіжними авторами, та вже отримали позитивну оцінку літературної спільноти та психологів.
Гортайте нашу добірку хітів цієї тематики та обирайте найцікавіше!

 

Емоційний успіх
Прагнете розвинути наполегливість і силу волі, щоб досягти успіху? А чи справді це потрібно? Автор книжки «Емоційний успіх» доводить: дієвішими за силу волі та витримку є емоційні інструменти. Три найважливіші соціальні емоції — співчуття, вдячність і гордість — допомагають нам досягнути мети в різноманітних життєвих сферах. Як саме вони працюють та як їх культивувати — на ці питання й відповідає книжка. Вона буде корисною всім, хто націлений на успіх, а також зацікавленим у пізнанні таємниць людської психіки.

 

Стуліть пельку своїй мавпі
Ця книжка про мавп, бджіл і левів, а ще в ній багато ілюстрацій. Ні, це не довідник про фауну Африки чи збірка казок. Незаперечний експерт із креативності Денні Грегорі створив цікаву й дотепну інструкцію-комікс про те, як позбутися невпевненості, перемогти внутрішнього критика, розвити в собі творчі здібності й утілити в життя свої прагнення. Рекомендується всім, хто прагне зрозуміти себе.

 

Іди туди, де страшно. І матимеш те, про що мрієш
Найбільше нам заважають жити наші страхи. Вони нагадують тигрів, які загрозливо гарчать і повсякчас нагадують: «Не рипайся! У тебе нічого не вийде!». І ми лякаємося, зупиняємось, а то й відступаємо, втрачаючи можливості й сходячи зі шляху, який міг би привести до щастя. Міг би, якби ми хоча б спробували на нього стати. Але для цього нам спочатку потрібно позбавитися страху. Книга Джима Ловлесса — бізнес-тренера, одного з найпопулярніших європейських мотиваційних спікерів — саме про те, як подолати свій страх, незалежно від того, чого саме ви боїтеся: пірнути на глибину, піти на співбесіду чи освідчитися в коханні. Десять правил, запропоновані автором у книзі, дадуть вам змогу прогнати внутрішніх тигрів і зробити крок уперед, а відтак знайти внутрішню силу для будь-яких звершень.

 

Уламки дитячих травм. Чому ми хворіємо і як це припинити
Дитинство вважають найщасливішим і найбезтурботнішим періодом життя. Однак це не завжди так. Стреси, як-от сварки чи розлучення батьків, жорстоке поводження в сім’ї чи знущання ровесників, смерть рідних або близьких, часті переїзди тощо, стають причиною психічних розладів і фізичних недуг, навіть якщо безпосереднього зв’язку між ними дорослі не бачать. У книзі «Уламки дитячих травм» дослідниця Донна Джексон Наказава зібрала історії людей, яким удалося знайти цей зв’язок і розірвати його. Авторка докладно розповідає, як впливає на нас «застрягання» в негативному минулому, чому ми не можемо позбутися болючих спогадів, чим відрізняється переживання стресу хлопчиками та дівчатками й що саме потрібно зробити, аби змінити ситуацію. Науковцями доведено: стреси на біохімічному рівні змінюють роботу організму, а із психічно травмованих дітей виростають фізично хворі дорослі. Про те, як дитячий досвід формує нас, дорослих, Донна Джексона Наказава докладно розповідає у книзі «Уламки дитячих травм».

 

Тіло, секс, шлюб. Історія інтимних стосунків в українських традиціях
Дівоча честь і розпусні вечорниці. Весілля й обряд «комори». Повсюдні заборони та сороміцькі пісні. Картина того, якими були інтимні стосунки українців, справляє двояке враження, якщо спиратися лише на народний фольклор.
Як же все було насправді і як ми кохалися? У своїй новій книжці етнологиня Ірина Ігнатенко розповідає історію інтимних стосунків в українських традиціях. Яких чоловіків і жінок українці вважали красивими та бажаними, як знайомилися й до яких засобів «зваблення» вдавалися? У що одягалися наші прапрабабусі та як календар релігійних свят впливав на розклад гігієнічних процедур і секс? Які обмеження на інтимні стосунки були навіть у шлюбі? Чому замовчували зради та як по розбитих горщиках визначали майбутню кількість дітей?
Від перших обіймів до першої шлюбної ночі, вагітності, пологів, хвороб і позашлюбних стосунків. Авторка описує тодішнє ставлення до власного тіла й тілесності, особливості весільних обрядів і контрацепції, пологи та заборони.

 

Лінива геніальна мама. Як встигати найголовніше і залишати час для себе
Бути лінивим генієм — не означає робити все правильно. Тут не зустрінете порожніх обіцянок і спроб присоромити вас за те, що вам щось не вдається. Кендра заохочуватиме вас до пошуку найважливішого і дасть дозвіл без докорів сумління відсунути решту на другий план. Беріть цю книжку до рук щоразу, як відчуваєте себе в глухому куті.
Хай би ким ви були: жінкою чи чоловіком, домогосподаркою чи власником бізнесу — ця книжка допоможе вам визначити найголовніше та відкинути другорядне, щоб зажити продуктивним і водночас спокійним життям.
Книга здатна змінити ваше життя. Усі 13 принципів, які описані у книжці, даватимуть вам відчутні результати. Якщо ви застосовуватимете у своєму житті всі принципи, вони допоможуть вам швидко та безболісно вирішувати побутові задачі та навчать відкидати ті, на які можна не зважати.

Кендра Адачі мала би працювати викладачем англійської мови, натомість стала лінивим генієм, навчаючи підписників визначати найважливіше та «забивати» на другорядне.

 

Застеляйте ліжко.  Дрібниці, які можуть змінити ваше життя... і, можливо, світ
У цьому невеличкому виданні адмірал Вільям Г. Макрейвен, командувач Військово-морських сил США у відставці, визначив десять правил, яких він особисто завжди намагався дотримуватися і які допомогли йому з честю подолати чимало життєвих негараздів. Оригінально сформульовані правила на кшталт «не боятися акул», «не вдаряти передчасно у дзвін», «щоранку застеляти ліжко» мають глибокий підтекст. Автор розкриває суть кожного правила, розповідає цікаві історії про людей, які свого часу надихали його власною дисципліною, наполегливістю, благородством і мужністю.

 

Мислення швидке й повільне
Зазвичай ми вважаємо, що діємо раціонально. Але чи справді це так? На основі досліджень із когнітивної та соціальної психології Деніел Канеман розкриває таємниці роботи людського мозку, описує неусвідомлені упередження, властивості інтуїтивного та усвідомленого мислення, роль емоцій в оцінних судженнях. Без цих знань ви ризикуєте зробити неправильний вибір у магазині, інвестувати в неуспішні проекти й загалом приймати неправильні рішення. «Мислення швидке й повільне» навчить вас ефективно користуватися обмеженим ресурсом уваги, ухвалювати рішення в умовах невизначеності й удосконалювати власні судження. Утім книжка не є сухою інструкцією з експлуатації мозку. Це психологічна драма з двома дійовими особами у вашій голові — інтуїтивним та усвідомленим мисленням.

 

Простими словами. Як розібратися у своїй поведінці
Книга про способи адаптації до різних життєвих ситуацій та стресу. Про те, як дбати про ментальне здоров’я в умовах криз. Як говорити про складне, як витримувати себе та інших. Зараз це видається доречним. У цій книжці ви познайомитеся з багатьма способами, якими ми «захищаємося» від обставин, — запереченням, проєкцією, ідеалізацією, відстороненням, контролем тощо. Вони допоможуть ще краще зрозуміти себе і свою поведінку: приміром, як ми реагуємо на втрати, переживаємо через виступ, даємо раду образам чи вибудовуємо межі. Тема складна, але Марк з Іллею подають основні ідеї простою мовою, звертаються до світил від Фройда до Голліса, ілюструють теми історіями із життя і сучасними прикладами. Також до кожного розділу вони додають вправи для пропрацювання й назви фільмів і книжок, що допомагають глибше зрозуміти тему.

 

Долаємо співзалежність. Як припинити контролювати інших і почати дбати про себе
Маєте проблеми із самооцінкою, знижений емоційний фон, понад усе боїтеся самотності? Почуваєтеся великими хрещеними матерями та батьками цього світу й задовольняєте, а чи й передбачаєте потреби інших, ігноруючи власні? Ваш діагноз — співзалежність. Від такої психічної патології потерпають мільйони людей, і вона виявляється в токсичних стосунках: подружніх, з батьками, колегами, друзями. Досить жити чужим життям і намагатися врятувати всіх ціною свого добробуту, розмиваючи особисті кордони! Необтяжливі опитування допоможуть визначити ваші координати в химерному світі співзалежності, і ви не пройдете повз вихід із цього лабіринту.

 

Приємного читання та саморозвитку!

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: