Каталог товарів
Повернемо «грудочки» додому!
05.04.2023
Рекомендуємо почитати

Коли за вікном гуде сирена, чутно вибухи, улюблені мультфільми перериваються на термінове звернення, а дорослі паралельно з цим гортають стрічку новин, тривожно обходячи всі кутки в кімнаті, намагаються не показати свій страх дитині.
Повномасштабна війна вкотре довела: не говорити про складні, травматичні теми просто неможливо. Досвід українських дітей необхідно опрацьовувати, вони пережили і переживають чимало страшного.
Але як почати розмову так, щоб правильно розтлумачити непрості й для дорослих речі?

Видання Ольги Войтенко з ілюстраціями Софії Томіленко «Кожна грудочка землі» про втрату домівки, довгу розлуку з рідними, а ще про важливість показувати свої справжні емоції, якщо сумно — можна поплакати, але навіть у темні часи потрібно обов’язково хоча б «п’ять хвилин посміхеньок».

У книзі та за QR-кодом позаду, батьки знайдуть корисні стратегії та механізми, які дадуть відчуття опори і підкажуть терапевтичні інструменти пропрацювання дитячих травм. До прикладу, мама головної героїні, маленької дівчинки Соні (Сонечко), постійно вигадує різні ігри: «Одного разу в сусідньому містечку було так шумно, що ніхто не міг заснути, особливо Мама. І вона придумала грати в хованки у льоху. Ми взяли свої матраци, пледи й пішли влаштовуватися на картоплі».

Малеча до певного віку не здатна сповна осягнути і витримати стрес, тривогу, біль, горе, тому формат гри дозволяє створити це відчуття безпеки. Важливо те, що перетворюючи події у забавки, ви не намагаєтесь їх викинути з пам’яті чи знецінити, а лише відкладаєте усвідомлення до моменту готовності сприймати.
Цю розповідь варто прочитати разом і з тими малюками, які, на щастя, не відчули жахливих реалій сьогодення. Історія допоможе розвинути співрозуміння, співпереживання, прийняття тих, кому пощастило менше.

Ця книжка особисто для мене додала сил і віри, дала змогу побачити світ очима найменших, стала ще одним нагадуванням важливості нашої боротьби.

Переконана, що слова дідуся Сонечка про те, що ми неодмінно заберемо наші грудочки землі назад «Кожнісіньку грудочку землі», — повторює він. А тоді підхоплює когось із нас, і ми літаємо кімнатою та уявляємо, що летимо в Крим, чи в Донецьк, чи в Луганськ, і там кожна грудочка землі знову наша» стануть пророчими.

Авторка: Олександра Клименко, комунікаційниця Видавничо-освітнього проєкту «Портал».

Переглянути книгу на нашому сайті можна тут!

Товари з цієї статті
Спиннер
Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: