Каталог товарів
Блекаут? 10 ідей, як провести час без світла з дітьми
19.12.2022
Корисне дозвілля

В котрий раз ворог намагається розбити енергетичну інфраструктуру нашої країни та занурити кожну домівку українця в темряву та холод. Чому їм це не вдасться? Все дуже просто: ми – на своїй землі, тому наші воїни роблять все можливе, щоб знищити ворога, комунальні служби – такі самі воїни тут, в тилу. Ми усе полагодимо, ми відремонтуємо та відбудуємо, але спочатку треба очистити нашу землю від російської пошесті. Тому ми запасаємося теплим одягом, свічками та ліхтариками, павербанками та акумуляторами, батарейками та генераторами. Ми все це переживемо, ми мусимо триматись, і ми це робимо.
Найважче за все, на нашу думку, батькам з дітьми, адже знайти слова, щоб пояснити це неприродне явище і залишитись в цензурному полі важко. І, навіть, якщо причини з’ясовані, майбутні дії окреслені, стає питання: як пережити часи без світла, під час аварійних та планових відключень електричних мереж?

У нас є декілька ідей, які можуть допомогти батькам організувати вимушений час без електрики та використання гаджетів.

1.    Прогулянка. Вберіться тепліше та вийдіть на вулицю. Якщо на вулиці день, то прогулянка нічим не відрізнятиметься від звичайної. Якщо вже звечоріло, візьміть з собою ліхтарики, адже їх можна використати, як світлові промені фантастичної зброї, та погратися у «Зоряні війни». Можна позмагатися, чий ліхтарик далі світить, чи роздивитися сліди на снігу, чи на стежці, уявіть себе слідопитами. Подивіться у вечірнє зоряне небо, звісно, якщо немає хмаринок, знайдіть сузір’я Великої Ведмедиці чи Чумацький шлях.
Головне правило: безпека та комфортне відчуття для усіх. Якщо замерзли чи промочили ноги, швиденько вертаємось додому.

2.    Малювання. Малювати можна будь-коли, будь-що, будь-чим. Це можуть бути замальовки у скетчбуках, або фантазійні малюнки про плани на майбутнє. Намалюйте разом з дітьми малюнок для воїнів у знак підтримки, або вітальну листівку для родичів чи друзів. Якщо не хочеться щось вигадувати, на нашому сайті ви знайдете безліч готових розмальовок для дітей та дорослих на будь-який вік. Діткам від 2-х років, наприклад, підійдуть водні розмальовки, для яких потрібна тільки вода та пензлик. 
Для дорослих будуть цікавими антистресові розмальовки.
Головне правило: забезпечити освітлення в темну пору доби, побутові ліхтарі та свічки допоможуть. Більше розмальовок тут

3.    Читання. У вечірні часи відключень електроенергії ми радимо читати вголос для всієї родини. По-перше, це економить освітлювальні прилади, а по-друге, це дуже зближує усю родину. Коли ми разом переживаємо стресову ситуацію, нам усім набагато легше, ніж поодинці. Ми радимо обрати якісь казки, народні та знайомі, або сучасних авторів.
Головне правило: читайте виразно, міняйте голоси в залежності від героя про якого ви читаєте, робіть паузи, щоб дати можливість дитині поставити питання чи виразити свої емоції.
Рекомендуємо для читання добірку казок.

4.    Розв’язування головоломок. На цей вид дозвілля існує маса книжечок на нашому сайті на будь-який вік дітей. Починаючи від простих книжок-іграшок з доріжками чи віконцями, закінчуючи книжками з логічними вправами, судоку, кросвордами, лабіринтами, книжками з наліпками та багато іншого. Ми не тільки проводимо корисно наше дозвілля, а й розвиваємо у малечі логічне мислення, розширюємо його простір та уяву.
Головне правило: зробіть цей вид дозвілля різноманітним. Діти швидко втомлюються, або не хочуть продовжувати завдання, коли не можуть з ним впоратись. Задача батьків: допомогти, направити, пояснити помилку.
Великий вибір книжок з логічними завданнями тут

5.    Гра у настільні ігри. Цей вид дозвілля ідеальний для будь-якої компанії, адже на нашому сайті можна підібрати сімейні ігри широкого вікового діапазону, щоб було цікаво усім. Доміно, УНО, лото, шашки, розвивальні та розважальні ігри – великий вибір від наших виробників для вас та ваших дітей.
Головне правило: забезпечити освітлення і невеличкий простір для розташування, комфортно має бути усім.
Обирайте гру тут

6.    Ліплення. Пластилін чи тісто для ліплення – це чудовий спосіб для висловлення своїх емоцій та розвиток дрібної моторики у будь-якому віці дітей. У цьому виді дозвілля немає меж для фантазії, а головне, будь-яку фігурку можна змінити на будь-якому етапі роботи. Ліплення – це хороший спосіб позбавитися страхів чи негативних емоцій. Свій страх можна зліпити, а потім в якийсь спосіб позбавитись від нього: розплющити, сховати або викинути на смітник. Або навпаки, зафіксувати позитивні емоції у вигляді поробки, що можна розмістити на дитячій поличці разом з іншими досягненнями дитини.
Головне правило: забезпечити простір та підготувати вологі серветки для рук, щоб зберегти чистоту.
Найцікавіша серія наборів тіста для ліплення тут.

7.    Гра в ігри, що не потребують реквізиту. Різноманітність таких ігор вражає, адже колись не було такої кількості іграшок та ігор, діти вигадували самотужки, як розважитись. Найпопулярніша гра «Крокодил» (або «Корова»), коли ведучій повинен показати загадане слово жестами, а решта гравців мусить його відгадати. Гра в «Асоціації» сприяє розвитку просторового мислення, - коли кожний гравець говорить слово, а наступний учасник називає асоціацію до нього - перше, що приходить в голову. Гра в «Фанти», коли хтось загадує бажання, не знаючи кому воно дістанеться; їх можна записати на листочки, скласти в коробку та діставати по черзі навмання. «Вгадай слово», коли ведучий загадує слово, а решта гравців задають закриті запитання, а ведучий відповідає на них так чи ні.
Загалом таких ігор, де не потрібен простір та реквізит дуже багато, коли ви гратимете в такі ігри ви не тільки проведете весело час, але й матимете змогу дізнатися один про одного багато цікавого.
Головне правило: цікаво має бути усім, тож, імпровізуйте, вигадуйте свої ігри або змінюйте правила.

8.    Виготовлення поробок. Цей вид дозвілля потребує уваги та посидючості. Можна робити вітальні листівки за допомогою аплікацій та скрапбукінгу, викладати мозаїку, робити картини з кольорового піску чи паєток, плести з бісеру, в’язати чи робити ялинкові прикраси або прикраси для інтер’єру. Щоб ви не обрали, це завжди буде корисно, не зважаючи на результат. Єднання сім’ї у єдиному занятті завжди зближує, хоч кожен може займатися окремим видом творчості.
Головне правило: заняття має бути бажаним, для цього дорослим потрібно надати приклад, зацікавити дітей. Слідкуйте за настроєм дітей та робіть перерви. На нашому сайті ви можете знайти безліч творчих наборів для маленьких та дорослих митців. 

9.    Готування їжі. Сумісне готування та з’їдання потім результатів – неабияк об’єднує та розважає. Навіть, якщо ви готуєте прості канапки, чи невеличкий тортик з млинців, чи може щось складне, на кшталт, ліплення вареників чи пиріжків – залучити в процес можна геть усіх, не залежно від віку та статі дітей.
Головне правило: забезпечення чистоти та комфорту всіх учасників. Дуже заохочує дітей надягання фартухів та праця з кухонним реквізитом, оглядаючись на вік, наприклад розкачувати скалкою варенички зможе навіть дворічна дитина, а вирізати з вареної ковбаси сердечка за допомогою формочок для печива – безпечно й для маленьких. Навіть, якщо щось не дуже виходить, батьки прийдуть на допомогу.

10.    Розмови та розповіді. Розмовляйте зі своїми дітьми, слухайте їх розповіді, заохочуйте ділитися будь-якими почуттями, не забороняйте їм висловлюватись, навіть якщо це звучатиме дуже різко та неприйнятно. Обговорюйте з вашими дітьми ситуації, що з ними сталися. Мрійте разом, будуйте плани на майбутнє. Не забувайте при цьому тілесний контакт: обійми, поплескування чи погладжування, те що любить ваша дитина, те що її може заспокоїти. Пам’ятайте, що діти так само можуть накопичувати стрес, та мають складнощі в позбавлянні від нього. Хорошою практикою - ввечері ділитися враженнями за минулий день, згадувати минулі смішні історії та планувати день завтрашній.
Головне правило: будьте щирими, намагайтеся закінчувати такі посиденьки позитивною історією чи веселим жартом.

Щоб ви не обрали – наші поради, чи свій спосіб, як провести час дозвілля з вашими дітьми, пам’ятайте одне – ви одна родина, ви переможете усе разом, ви зможете усе пережити саме своєю маленькою спільнотою!
І разом ми переможемо! 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: